Hanna Weselius


Teokset


Kirjoituksia


Valokuvataide


Minusta


Instagram

hanna@hannaweselius.fi
+358 50 511 3243


© 2024 Hanna Weselius |  Studio Kiss: Tarkiainen & Gammelin
Hanna Weselius

Teokset


Kirjoituksia


Valokuvataide


Minusta


Instagram

hanna.weselius@aalto.fi
+358 50 511 3243


© 2024 Hanna Weselius | Studio Kiss

Kirjoittaja osallistui Sanomalehtien Liiton Sananvapaus kuvissa -oppimateriaalikoosteeseen. Yllättäen kävikin niin, että osuutta ei hyväksytty eikä julkaistu. Miksi? Sano sinä.



Kuukausi sitten valokuvaaja Natalia Baer pyysi minulta kuvan Sanomalehtien Liitolle toimittamaansa koululaisille tarkoitettuun oppimateriaalipakettiin, joka käsittelee sananvapautta Suomessa. Olin juuri pohdiskellut verkossa kiertävien meemikuvien olemusta, ja ajattelin niiden olevan juuri sopivaa oppimateriaalia nuorisolle. Niistä olisi muutenkin hyvä keskustella asiallisesti koulussa ja pohtia niiden etiikkaa.

Löysin muutaman meemin tekijät, joista yhtä, Tuomas Peurakoskea, Natalia haastatteli. Vaikka Natalia teki kaiken voitavansa, materiaalia ei kuitenkaan lopulta julkaistu. Sitä pidettiin pedagogisesti sopimattomana. Muut kahdeksan kuvaa (esimerkiksi Pekka Haaviston vaalikampanjan Flashmob Finlandia -kuva) teksteineen ovat opettajien käytössä Sanomalehtien Liiton sivuilla.

Julkaisun esipuheessa Natalia Baer kirjoittaa: ”Yhteiskunta, jossa mielipiteen, näkemyksen tai asian voi vapaasti tuoda esille, on arvokas. Sananvapauteen kuuluu myös oikeus olla eri mieltä. Monesti me huomaamme tämän vasta, kun vapauttamme rajoitetaan”.

Tässä materiaali, vapaasti käytettävissä vaikka opetuksessa!


Katsoja Hanna Weselius:


Miksi valitsin kuvan? - Internetissä kiertää paljon erilaisia kuvia, joita kutsutaan meemeiksi. Yhdentyyppisten meemikuvien idea on, että samaa henkilöä esittävään  valokuvaan kuka tahansa voi lisätä sopiviksi katsomiaan tekstejä, ikään kuin kuvassa olevan henkilön "luetuiksi ajatuksiksi". Sitten näitä samaan kuvaan tehtyjä kommentoituja kuvia voi liikkua verkossa satoja erilaisia. Niiden kautta tavalliset ihmiset voivat tuoda visuaalisessa muodossa julki ajatuksiaan ja mielipiteitään, vaikka ne eivät aina olisi aivan salonkikelpoisiakaan. Parhaimmat meemit ovat hauskoja tai kommentoivat osuvasti maailmanlaajuisiakin puheenaiheita.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön uusi virallinen muotokuva herätti paljon keskustelua vuonna 2012. Siitä alkoi ilmestyä verkkoon kaikenlaisia versioita. Ihmiset, jotka eivät ole valokuvaamisen ammattilaisia, halusivat kommentoida Niinistön kuvaa visuaalisesti monin tavoin: jotkut muokkasivat omia facebook-kuviaan samalla tyylillä, jotkut tekivät kuvakollaaseja ja jotkut tällaisia meemikuviksi kutsuttuja kuvia.

Maailmanlaajuisesti presidenttien kuvia on käytetty meemeihin paljon. Tässä esimerkkikuvassa tekijä on kommentoinut lisätyillä ”ajatuksilla” sitä, että Niinistö ei teettänyt virallista potrettiaan suomalaisella ammattivalokuvaajalla. Viesti on sekä poliittinen että humoristinen.

Valitsin Tuomas Peurakosken meemin tarkasteltavaksi tässä, koska mielestäni se oli hyvä puheenvuoro visuaalisessa verkkokeskustelussa.


Kuvan tekijä Tuomas Peurakoski, 30-vuotias, työskentelee it-alalla:


Miksi teit kuvan? - Tein kuvan, koska mielestäni Niinistön kuva näytti hyvin paljon meemikuvapohjalta ja halusin näyttää esimerkin, kuinka kuva toimisi tässä käytössä. Lisäksi halusin tuoda ilmi ristiriitaisuuden Niinistön puheissa.

Miten kuva syntyi? - Käytin kuvaa tehdessä roflbot-sivustoa, johon voi uploadata kuvan ja laittaa siihen tekstiä. Tämä on käsittääkseni varsin yleinen tapa valmistaa meemikuvia.

Oletko tehnyt enemmänkin tällaisia meemejä? - En ole, tämä on ensimmäinen kerta ja tarkoituksena oli tuoda esiin metodi, jolla kuvat toimivat. Olen kuitenkin tutustunut meemeihin internetin välityksellä, eritoten Facebookin käyttäminen alkoi tuoda näitä ilmi. Uskoisin, että meemit ovat minua noin viitisen vuotta nuorempien juttu.

Mikä niissä sinua kiinnostaa? - Meemikuvat ovat symboleita ihmisten kohtaamista tilanteista, tapa yksinkertaistaa ja stereotypisoida tietynlaisia ihmistyyppejä (Annoying Facebook Girl, Scumbag Steve jne). Kuvien henkilöt eivät meemin kannalta ole oikeita henkilöitä, vaan parodioivat yleisiä käyttäytymismalleja. Mielestäni meemikuvissa semioottisessa mielestä ikonista tulee symboli: meemikuva Niinistöstä ei ehkä enää myöhemmin olekaan kuva Niinistöstä, vaan symboloi jotain muuta.

Edustavatko ne mielestäsi sananvapautta vai ovatko enemmän leikkiä? - Uskoisin, että eritoten julkisuuden henkilöitä retostellessaan ne ovat satiiria ja poliittisia mielenilmauksia. Yksityishenkilöiden ”satunnaisesta kuvasta” poimittu meemikuva alkaa leikkinä. Tällainen leikki tosin usein saattaa johtaa siihen, että yksityishenkilö rinnastetaan meemin sanomaan, mikä meemistä riippuen saattaa olla yksityishenkilön mielestä hauskaa tai ei.


Mitä sananvapaus merkitsee teille työssänne?


Hanna: Minun työtäni ei voisi tehdä ilman sitä, ja jos en voisi tehdä sitä työtä, jota osaan, en voisi tehdä mitään.

Tuomas: Sananvapaus on olennainen asia, mutta täytyy muistaa myös vastuu. Se, että jotain voi sanoa, ei tarkoita sitä että mielipide olisi oikea.

21.5.2012